funkcje wymierne :O
Marta: wykonaj działanie, odp podaj w najprostszej postaci:
a) 4/x+2 + 3/x−1 =
b) 3x+1/x+1 + 4x/2x+2 =
27 lut 15:17
Bogdan:
Zapisy są niejasne. zapisałaś:
| | 1 | | 4x | |
b) 3x + |
| + 1 + |
| + 2 = |
| | x | | 2x | |
Zapisz porządnie swoje działanie
27 lut 15:30
Marta: ok, sekundka
27 lut 15:33
Marta: a) 4x+2 + 3x−1
b) 3x+1x+1 + 4x2x+2
27 lut 15:36
Bogdan:
Zastosuj dużą literkę U przy zapisywaniu ułamków, bo ten zapis jest niewyraźny, postaraj się.
| | 3 | | 7 | | 3*8 + 7*5 | |
Przykład: |
| + |
| = |
| |
| | 5 | | 8 | | 5 * 8 | |
27 lut 16:22
Hajtowy:
Proszę Panie
Bogdanie
27 lut 16:24
Hajtowy:
A co do zadania... Wspólny mianownik w obu przypadkach trzeba zrobić
27 lut 16:24
Bogdan:
Dziękuję, ale to
Marta uczy się poprawnego zapisywania wyrażeń matematycznych
i formatowania tekstu w tym forum
27 lut 16:30