pochodna
smile: | | 2x | |
Zbadaj przebieg zmienności oraz narysuj wykres funkcji f(x)= |
| |
| | x2+1 | |
Próbowałam zrobić sama.Mam miejsce zerowe, dziedzinę i asymptoty, ekstrema,ale nie mogę
narysować tej funkcji,bo coś mam źle.Proszę o pomoc.
27 lut 15:05
J:
jakie masz ekstrema ?
27 lut 15:06
smile: wyszło mi min x=−1 i max x=1
27 lut 15:12
J:
no i dobrze , rysuj: Dziedzina = R , miejsce zerowe x = 0 Fmin = −1 , fmax = 1 ,
asymptota pozioma y = 0 , Zw = [−1,1]
27 lut 15:25
smile: wszystko mam tak samo i już wiem co miałam źle. dzięki za pomoc
27 lut 15:34
smile: Ale tak dla pewności mógłby ktoś narysować ten wykres? Bo nie jestem przekonana jak tak
hiperbola wygląda?
27 lut 20:26
Qulka:
27 lut 20:37
smile: A w y =0 nie ma asymptoty ?
27 lut 20:50
Qulka: jest..nie widać że się zbliża do y=0 tak coraz wolniej
27 lut 21:17
smile: Ja nadal nie rozumiem.

to dlaczego w punkcie (0,0) funkcja przecina asymptote y=0 ?Jakim
cudem ?
27 lut 21:36
smile: ?
27 mar 17:38
Raf131:
funkcja może wielokrotnie przecinać asymptotę i nie stanowi to żadnego problemu by ta asymptota
istniała.
| | 100 * sin x | |
Zobacz na wykres funkcji y = x + |
| . Funkcja ma asymptotę y=x a mimo to przecina |
| | x | |
ja nieskończenie wiele razy.
27 mar 18:24
smile: dziękuję
28 mar 15:59