Problem
Predator: Mam problem.
Dany jest prostokąt ABCD, w którym IABI:IADI=√2. Punkt S jest środkiem boku AB. Oblicz miarę
kąta między prostymi AC i DS.
Próbowałem wstawić rysunek ale mi nie wychodziło, miałem pomysł na to zadanie, ale chyba jest
zły.
27 lut 14:50
Bogdan:

A(0, 0), S(a
√2, 0), B(2a
√2, 0), C(2a
√2, 2a), D(0, 2a)
a
1 − współczynnik kierunkowy prostej k
1 przechodzącej przez punkty A i C,
a
2 − współczynnik kierunkowy prostej k
2 przechodzącej przez punkty D i S,
| 2a | | 1 | | 2a | |
a1 = |
| = |
| , a2 = |
| = −√2 |
| 2a√2 | | √2 | | −a√2 | |
a
1 * a
2 = −1 ⇒ k
1⊥k
2 ⇒ α = 90
o
27 lut 15:16
Predator:

Przepraszam za oznaczenia, a raczej ich brak. Mam obliczyć kąt w czerwnonym miesjcu. O ile
dobrze zrozumiałem treść zadania.
Próbowałem z tg obliczyc dwa inne kąty tego trójkąta. Boki oznaczyłem a
√2 oraz przez samo a.
Ale wyniki mi się nie zgadzały.
Kąt ma 90.
27 lut 15:18
Predator: Dzięki

Mam pytanie, czy obliczając z funkcji trygonometrycznych może wyjśc mi dobry wynik ?
27 lut 15:20
Bogdan:
Pytanie jest zbyt ogólne.
27 lut 15:26
Predator: Dobra próbowałem coś takiego. Patrząc na twój rysunek.
| 2a | |
tgDSA= |
| =2/√2=1,41 z tablic tg55 |
| a√2 | |
| 2a | |
tgBAC= |
| =tg 0,7 z tablic tg45 |
| 2a√2 | |
Jak widać nie wychodzi dlaczego, czy nie moge tak robić ?
27 lut 15:36
Bogdan:
| 2a | |
W trójkącie ASD: tgβ = |
| = √2 |
| a√2 | |
| 2a | | 1 | |
W trójkącie ABC: tgα = |
| = |
| |
| 2a√2 | | √2 | |
| sinα | | sinβ | |
tgα * tgβ = 1 ⇒ |
| * |
| = 1 ⇒ cosα cosβ − sinα sinβ = 0 |
| cosα | | cosβ | |
stąd cos(α + β) = cos90
o ⇒ α + β = 90
o i γ = 90
o.
27 lut 16:18
Predator: Dzięki za opisanie, jednak twój pomysł jest łatwiejszy w realizacji.
27 lut 16:38
prosta: ja liczyłabym z podobieństwa trójkątów APS i CDP i z tw. odwrotnego do tw. Pitagorasa
27 lut 17:27
prosta: Uzależniłabym długości boków trójkąta APD od a i sprawdzała
założenia tw. odwrotnego do tw. Pitagorasa
27 lut 17:29
Bogdan:

Jeszcze inaczej:
|AC| =
√ 4a2 + 8a2 = 2a
√3, |DS| =
√ 4a2 + 2a2 = a
√3*
√2
Pole trapezu ASCD:
| 1 | | 1 | |
P = |
| *2a*3a√2 = 3a2√2 i P = |
| *2a√3*a√3*√2*sinα = 3a2√2*sinα |
| 2 | | 2 | |
1 = sinα ⇒ α = 90
o
27 lut 21:14