Wykres funkcji... czarna magia
Phoebe Campbell:
Mam 2 wykresy funkcji liczbowej i mam wyznaczyć najmniejszą wartość każdej funkcji.
W pierwszym najmniejsza jest na −5 i jest kropka zamalowana, a w drugim
kropka jest otwarta (też jest na −5)
Autor książki dla 1 wykresu jako odpowiedź podał −5, a dla drugiego
"najmniejsza wartość nie istnieje".
Dlaczego tak jest?
27 lut 14:11
Qulka: a jesteś w stanie podać najmniejszą wartość przed −5 ale nie równą −5
27 lut 14:12
J:
bo druga funkcja nigdy nie osiągnie wartości − 5 , tylko sie do niej zbliża
27 lut 14:12
Phoebe Campbell: Nie wiem czy dobrze rozumiem istotę otwartości przedziału...
ale jeżeli jest (−5;coś) to czy nie jest to równoznaczne z (−4,(9);coś)?
Tj.. czemu tą najmniejszą wartością funkcji nie jest to 4,(9)?
Odpowiedź 4,(9) będzie zła?
27 lut 14:17
Phoebe Campbell: Tam miało być −4,(9).. zapomniałem dodać minus
27 lut 14:17
J:
może tak: podaj najmniejszą i najwiekszą wartość z przedziału [2, 5) ?
27 lut 14:18
Phoebe Campbell: najmniejsza to 2, a największa to niewyznaczalna? czemu nie najbliższa 5 czyli 4,(9)..
27 lut 14:20
J:
po pomiędzy liczbami : 4(9) i 5 istnieje jeszcze nieskończenie wiele liczb
27 lut 14:21
J:
i każda z nich jest < 5
27 lut 14:22
razor: 4,(9) = 5
27 lut 14:22
Phoebe Campbell:
..ale to oznacza, że jakaś liczba jest tą najmniejszą wartością...
przecież musi być
to czemu napisane jest, że najmniejsza wartość nie istnieje?
27 lut 14:24
Phoebe Campbell: Wiem razor.. ale nie wiedziałem jak zapisać najbliższą do 5..
27 lut 14:24
razor:

nie zawsze musi istnieć najmniejsza wartość funkcji np.
| | ⎧ | x2 dla x ≠ 0 | |
| f(x) = | ⎩ | 1 dla x = 0 |
|
nie ma najmniejszej wartości (największej też nie)
27 lut 14:27
Phoebe Campbell:
Trochę to dla mnie dziwne, że coś istnieje, ale nie można opisać tego czegoś końca/początku.
Ale skoro tak mówicie, to przyjmę, że tak jest i tyle

Dzięki za pomoc.
27 lut 14:31
Qulka: no właśnie..nie wiedziałeś jak zapisać bo się nie da podać tej konkretnej najmniejszej..(zawsze
można dopisać parę dziewiątek na końcu ) więc nie ma takiej liczby

więc nie istnieje
najmniejsza
27 lut 14:41