matematykaszkolna.pl
Wykres funkcji... czarna magia Phoebe Campbell: Mam 2 wykresy funkcji liczbowej i mam wyznaczyć najmniejszą wartość każdej funkcji. W pierwszym najmniejsza jest na −5 i jest kropka zamalowana, a w drugim kropka jest otwarta (też jest na −5) Autor książki dla 1 wykresu jako odpowiedź podał −5, a dla drugiego "najmniejsza wartość nie istnieje". Dlaczego tak jest?
27 lut 14:11
Qulka: a jesteś w stanie podać najmniejszą wartość przed −5 ale nie równą −5
27 lut 14:12
J: bo druga funkcja nigdy nie osiągnie wartości − 5 , tylko sie do niej zbliża
27 lut 14:12
Phoebe Campbell: Nie wiem czy dobrze rozumiem istotę otwartości przedziału... ale jeżeli jest (−5;coś) to czy nie jest to równoznaczne z (−4,(9);coś)? Tj.. czemu tą najmniejszą wartością funkcji nie jest to 4,(9)? Odpowiedź 4,(9) będzie zła?
27 lut 14:17
Phoebe Campbell: Tam miało być −4,(9).. zapomniałem dodać minus
27 lut 14:17
J: może tak: podaj najmniejszą i najwiekszą wartość z przedziału [2, 5) ?
27 lut 14:18
Phoebe Campbell: najmniejsza to 2, a największa to niewyznaczalna? czemu nie najbliższa 5 czyli 4,(9)..
27 lut 14:20
J: po pomiędzy liczbami : 4(9) i 5 istnieje jeszcze nieskończenie wiele liczb
27 lut 14:21
J: i każda z nich jest < 5 emotka
27 lut 14:22
razor: 4,(9) = 5
27 lut 14:22
Phoebe Campbell: ..ale to oznacza, że jakaś liczba jest tą najmniejszą wartością... przecież musi być to czemu napisane jest, że najmniejsza wartość nie istnieje?
27 lut 14:24
Phoebe Campbell: Wiem razor.. ale nie wiedziałem jak zapisać najbliższą do 5..
27 lut 14:24
razor: rysuneknie zawsze musi istnieć najmniejsza wartość funkcji np.
 x2 dla x ≠ 0  
f(x) = 1 dla x = 0
nie ma najmniejszej wartości (największej też nie)
27 lut 14:27
Phoebe Campbell: Trochę to dla mnie dziwne, że coś istnieje, ale nie można opisać tego czegoś końca/początku. Ale skoro tak mówicie, to przyjmę, że tak jest i tyle emotka Dzięki za pomoc.
27 lut 14:31
Qulka: no właśnie..nie wiedziałeś jak zapisać bo się nie da podać tej konkretnej najmniejszej..(zawsze można dopisać parę dziewiątek na końcu ) więc nie ma takiej liczby emotka więc nie istnieje najmniejsza
27 lut 14:41