fizyka
Akson: żarówke o mocy 100 W włączono do napięcia 230 V. Oblicz koszt zużytej przez żarówke energii
elektrycznej , jeżeli była włączona do źródła napięcia przez 100 h . Przyjmij że 1 kWh
kosztuje 0,5 zł.
27 lut 14:06
Qulka: cena = 0,1kW•100h•0,5zł/kWh = 5zł
27 lut 14:15
Akson: a jak to obliczyłaś?
27 lut 14:17
Akson: .
27 lut 14:21
J:
100W = 0,1 kW 100h*0,1kW = 10kWh *0,5 PLN/kWh = 5 PLN
27 lut 14:24
Akson: .
27 lut 14:24
J:
1 kWh to energia jaką zużywa odbiornik o mocy 1kW w ciągu 1h.
27 lut 14:31