Jolanta: P
c=P
p+P
b
Podstawą jest kwadrat (ostrosłup prawidłowy czworokątny)
Połowa długości boku kwadratu jak widać wyżej =przyprostokątna leżąca na przeciwko kata 30
0
Pamiętasz jak liczy sie długości boków w trójkącie prostokątnym o kątach 30
0 i 60
0 ?
Najkrótszy bok na przeciwko kata 30
0 − a
Na przeciwko kata 60
0. − a
√3 i to jest wysokość ostroslupa
Przeciwprostokątna − 2a
H =a
√3
2
√3=a
√3
2=a. Czyli bok kwadratu =4
P
p=4
2=16
Wysokość ściany bocznej. h=2a
h=2*4=8
P
b=4*P
t=4*16=64
P
c=16+64=80