asymptoty
azeta: Jakie warunki musi spełniać funkcja żeby mieć asymptoty? Jak policzyć asymptotę ukośną?
27 lut 12:45
Dawid: b=lim +/−
∞ f(x)−ax
I a i b muszą być liczbami
27 lut 12:47
azeta: i taki jest algorytm? tzn, że zawsze mając np funkcję wymierną muszę liczyć tą ukośną?
27 lut 12:53
Dawid: No wpierw warto wyznaczyć dziedzinę potem asymptoty pionowe a potem ukośne albo poziomą
jeżeli a=0
27 lut 12:58
azeta: ano tak, bo pozioma bierze się stąd że a=0, rozumiem

dziękuję!
27 lut 13:02
azeta: | | f(x) | |
tam ma być |
| ? czy zamiast a, x  ? |
| | a | |
27 lut 13:02
Dawid: | | f(x) | |
x moja pomyłka ma być tak |
| |
| | x | |
27 lut 13:05
Qulka: ukośna będzie tylko jeżeli wykładnik najwyższej potęgi w liczniku jest o 1 większy niż w
mianowniku
27 lut 13:08
Qulka: sprawdzasz najpierw poziomą , jeśli w nieskończonościach wychodzi nieskończoność to dopiero
wtedy sprawdzasz ukośną, ale wychodzi tylko jak wykładnik najwyższej potęgi w liczniku jest o
1 większy niż w mianowniku
27 lut 13:10
azeta: ok dziękuję Tobie również
27 lut 13:23