matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szukanie pierwiastków
kasia5032:
x
4
−2x
3
+2x−1 jak to wyzerować?
27 lut 12:36
J:
najpierw podziel przez: x − 1
27 lut 12:38
Ja:
lub x
4
−1−2x(x
2
−1)=0 (x
2
+1)(x
2
−1)−2x(x
2
−1)=0 x
2
−1)(x
2
+1−2x)=0 x
2
−1=0 lub x
2
−2x+1=0 i dalej dasz radę
27 lut 13:15