...
Phoebe Campbell: O co tu chodzi?

"Naszkicuj wykres funkcji g, która każdej wartości parametru m∊<−5;7>
przyporządkowuje liczbę rozwiązań równania f(x)=m"
PS Wiem, że to już tutaj było (przeglądałem ten temat)..
27 lut 12:23
Qulka: policzyć ile rozwiązań ma dla każdej m i narysować taką (zazwyczaj z kropek i odcinków) funkcję
27 lut 12:26
J:
jeśli np. dla takich m istnieje jedno rozwiązanie,
to wykresem jest prosta: y = 1 ( w podanym przedziale)
27 lut 12:26
Qulka:

np dla x
2 =m będzie obrazek wyżej
27 lut 12:28
5-latek: Jak nie wiesz o co chodzi to zawszse chodzi o kasę
27 lut 12:28
Phoebe Campbell: Potrzebuje chwilę, żeby przetrawić to co napisaliście..
27 lut 12:29
Phoebe Campbell:
5−latek..! a swoją drogą.. czemu pojechałem po całości z tym dzieleniem i odejmowaniem?
27 lut 12:31
5-latek: | | 50 | | 14 | |
Mogles poskracac |
| * |
| |
| | 7 | | 165 | |
27 lut 12:34
Phoebe Campbell: czepiać się o taki tam szczegół..
27 lut 12:35
Qulka: mam rysować jeszcze jedną funkcję g(m) na więcej przypadków czy już jarzysz
27 lut 12:36
Qulka: Phoebe Campbell to nie szczegół.. matematyka to umiejętność kojarzenia faktów a nie sprawność
rachunkowa
27 lut 12:38
Phoebe Campbell: Jeszcze nie.. nie rozumiem tego zapisuj (mam na myśli polecenie)..
Dasz radę zapisać to bardziej.. łopatologicznie czy bardziej już się nie da?
27 lut 12:38
Qulka: poszukam przykładu
27 lut 12:40
Phoebe Campbell: ok, dziękuje
27 lut 12:42
27 lut 12:44
Qulka:

która wygląda tak
27 lut 12:46
Phoebe Campbell: Cholera.. nie rozumiem tego

Mogłabyś napisać dla 1 pktu jak go wyznaczasz?
Tak na zasadzie.. "skoro coś jest jakieś to oznacza, że inne coś jest jakieś ze względu na.."
Może wtedy coś do mnie dotrze..
27 lut 12:50
Qulka:
1° musisz mieć jakąś funkcję f(x)
2° rysujesz jak wygląda
3° masz rozwiązać f(x)=m to robisz różne linie y=m i sprawdzasz ile razy się przetną (to
jest LICZBA rozwiązań równania f(x)=m )
4° wypisujesz jaka LICZBA rozwiązań dla jakiego m
5° rysujesz to na wykresie (dla zmiennej m) i to jest funkcja która przyporządkowuje liczbę
rozwiązań równania od parametru m
27 lut 12:55
Qulka: wartością g(m) są liczby naturalne które mówią ile było rozwiązań 0, 1,2, 3... dla jakiego m
27 lut 12:56
Phoebe Campbell: hahaha rozumiem!
mam nadzieję, że czegoś takiego na maturze nie dostanę

Dzięki Ci ogromne Qulka za pomoc
27 lut 13:03
Qulka: przecież to banalnie łatwe
27 lut 13:06
Phoebe Campbell: Teraz tak
27 lut 13:08
Qulka: wszystko jest trudne nim stanie się proste
27 lut 13:10