Uzasadnij, że kąt między styczną do wykresu funkcji jest ostry
Paulina: Uzasadnij, że kąt między styczną do wykresu funkcji f(x)= 2x5+x−7 a osią OX jest kątem ostrym.
Wyznacz równanie stycznej, dla której kąt ten ma miarę 45 stopni.
27 lut 11:47
J:
f'(x) = 10x4 + 1 > 0 dla dowolnego x ,czyli styczna przechodzi przez I i III ćwiartkę
f'(x) = tg450 ⇔ f'(x) = 1 , czyli: 10x4 + 1 = 1 ⇔ 10x4 = 0 ⇔ x = 0
równanie stycznej: y = f'(0}(x − 0) + f(0) ⇔ y = x − 7
27 lut 12:01
Paulina: Dziękuję
27 lut 12:20