ktoś wie jak to??
Roball: Rozwiąż równanie:
x3 + 2x2 + x − 2= 0
27 lut 11:19
5-latek: Wie
27 lut 11:20
Roball: mógłbyś? byłbym wdzięczny
27 lut 11:22
5-latek: Przyznaje sie do bledu . Nie wiem
Chcialem to zrobic metoda grupowania ale nie wychodzi
27 lut 11:34
Roball: a takie: 5x5= 20x . Treść: rozwiąż równanie..
27 lut 11:38
5-latek: szukam tez pierwiastkow wsrod dzielnikow wyrazu wolnego
W(1)= 1+2+1−2 nie rowna sie 0
W(−1)= −1+2−1−2 nie rowna sie 0
w(2)= 8+8+2−2 nie rowna sie 0
w(−2)= −8+8−2−2 nie rowna sie 0
Wiec beda to jakies rozwiazania zespolone a w tym to juz naprawde nie pomoge
27 lut 11:41
Karolina: Przecież to jest oczywiste.
5x5 = 20x
5x5 − 20x = 0
5x(x4−4) = 0
5x[(x2−2)(x2+2)] = 0
a więc x = 0 lub x2−2 = 0 −> x2 = 2
x = 2 lub x = −2, tak samo dla drugiego nawiasu
a więc miejsca zerowe to:
x=0
x=2 (podwójne)
x=−2 (podwójne)
27 lut 11:43
5-latek: 5x5−20x=0
x(5x4−20)=0
x=0 lub 5x4−20=0 to 5x4=20 x4=4 x=4√4 lub −4√4 (ja bym tak to zrobil −dalej
nie wiem czy mozna to jakos przeksztalcac
27 lut 11:45
J:
oczywiste to jest,że: x = 0 lub x = √2 lub x = − √2
27 lut 11:45
5-latek: Juz masz
27 lut 11:46
Roball: dziekóweczka
27 lut 11:47
PW: (1) x
3 + 2x
2 + x − 2= 0
| | 7 | |
Przy pewnej intuicji można zgadnąć bardzo ładne przybliżenie, dla x = |
| lewa strona jest |
| | 10 | |
równa 0,023. Mamy więc informację: dla wielomianu W występującego po lewej stronie (1) jest
Jednocześnie
Wielomian jest funkcją ciągła, a więc na mocy tw. Darboux ma miejsce zerowe w przedziale
Pochodna tego wielomianu jest równa 3x
2 + 4x + 1, a więc przyjmuje wartość 0 dla x
1 = −1 oraz
| | 1 | |
dla x2 = − |
| / Punkty x1 oraz x2 są punktami, w których wielomian W osiąga odpowiednio |
| | 3 | |
maksimum lokalne i minimum lokalne (uzasadnienie pomijam). Po narysowaniu wykresu (trzeba
obliczyć wartości W
max i W
min) będzie widoczne, że nie ma innych miejsc zerowych − tak
jak sugerował
5−latek dwa następne są zespolone.
27 lut 13:21