wielomiann
Diaz: Rozłóż wielomian na czynniki:
(x+3)2 + (2x+1)2
27 lut 10:15
5-latek: Najprosciej to wzory skroconego mnozenia
27 lut 11:04
5-latek: Diaz a tak naprawde to nie jest wielomian tylko jakies wyrazenie
Wielomian nalezy zapisac tak np W(x)=(x+3)2+(2x+1)2
27 lut 11:07
Czapla: no wiem ale dochodze do postaci żeby delte obliczyc i nie wiem czy to dobrze
27 lut 11:08
Diaz: tam jest w(x)
27 lut 11:09
5-latek: A mam pytanie do Ciebie
tam jest znak (+) czy ma byc (−)
27 lut 11:11
Diaz: miedzy nawiasami ''−'' sory, mój błąd
27 lut 11:13
5-latek: Jesli tak to skorzystaj ze wzoru
a2−b2=(a+b)(a−b) gdzie a=x+3 i b= 2x+1
Pokaze poczatek
(x+3)2−(2x+1)2=[x+3+(2x+1)][(x+3−(2x+1)]= dalej Ty
27 lut 11:17
Diaz: WIELKIE DZIĘKI!
27 lut 11:20
5-latek: Oczywiscie na poczatku ma byc W(x)= ....
27 lut 11:21
Diaz: tak tak
27 lut 11:22