Trapez
nateczka: Dany jest trapez prostokątny, którego dłuższa podstawa ma długość 6, ramię ma długość 3√2 i
tworzy z podstawą kąt ostry α. Oblicz sinα i obwód trapezu, jesli jego krótsza przekątna ma
długość równą √6.
27 lut 10:10
Qulka:

dwa razy pitagoras x=2 h=
√2 sinα=1/3 obwód = 8+4
√2
27 lut 10:18
nateczka: W jaki sposób ten pitagoras, bo nie bardzo potrafię to sobie wyobrazić?
27 lut 10:21
Qulka: układ
x2+h2=(√6)2
(6−x)2+h2=(3√2)2
27 lut 10:25
nateczka: ale wówczas mam dwie niewiadome i jak dalej?
27 lut 10:28
J:
podstaw h2 z pierwszego do drugiego
27 lut 10:33
Qulka: w drugim wyjdzie Ci x2+h2 zamieniasz to na 6 i zostanie sam x
27 lut 10:34
nateczka: a w ten sposób

dziękuję
27 lut 10:44