matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
rumianek:
Oblicz pochodna f(x)=x
lnx
Potrzebuje pomocy , nie umiem oblicz tej pochodnej , z gory dziekuje
27 lut 10:00
J:
f(x) = e
lnx*lnx
= e
ln
2
x
1
2x
lnx
*lnx
f'(x) = e
ln
2
x
*2lnx*
=
x
x
27 lut 10:09
rumianek:
Nie rozumiem poczatku
27 lut 11:01
J:
x
lnx
= e
lnx
lnx
= e
lnx*lnx
27 lut 11:04