aa
Hugo: Ktos by mi pomógł z strukturą w cpp

?
27 lut 09:43
Dziadek Mróz:
Dawaj bąblu
27 lut 09:55
27 lut 10:23
Dziadek Mróz:
Jak często kodzisz?
27 lut 10:26
Dziadek Mróz:
Ej ale czemu w metodzie wprowadz tworzysz nowy wskaźnik na tablica skoro masz wskaźnik na
wspolczynniki?
27 lut 10:28
Dziadek Mróz:
I masz wyciek pamięci teraz bo trzeba było zrobić delete tablica
27 lut 10:28
Hugo: no kodze od tygodnia a wczesniej tez z tydzien przed II terminem
poobczajam ten program jeszcze, a co zalecasz? jak nie wskaźnik
27 lut 10:37
27 lut 11:10
Dziadek Mróz:
char * const a = stały wskaźnik do zmiennej char, takie rzeczy czytamy od prawej do lewej
double **f = wskaźnik na wskaźnik zmiennej double
double **f = new double*[10];
for (int i = 0; i < 10; i++)
{
f[i] = new double[10];
}
float b[3][4] = tablica liczb typu float o 3 wierszach i 4 kolumnach
int *(*g)() = wskaźnik na funkcję o nazwie zadanej w g
int *dodaj()
{
int a = 4;
int *c = new int;
*c = a;
return c;
}
int main()
{
int *(*g)();
g = dodaj;
cout << *g() << endl;
return 0;
}
int *c[5] = stała tablica wskaźników na int
const int *h = wskaźnik do stałej typu int
27 lut 12:01
Dziadek Mróz:
co do int *(*g)(), g wskazuje na funkcję, ale funkcja musi mieć tyle argumentów co zdefiniowane
g, czyli tutaj funkcja musi być bezargumentowa
int *(*g)(int) = wskaźnik na funkcję jednoargumentową (int) gdzie g wskazuje na funkcję
27 lut 12:07
27 lut 12:08
Hugo: &, ~, *, + , − a czy "/" tez?
27 lut 12:09
27 lut 12:13
27 lut 12:14
Hugo: to samo znalazlem
27 lut 12:15
27 lut 12:15
Dziadek Mróz:
Dzielenia i mnożenia (poza wskaźnikiem) nie, bo jest dwuargumentowy
27 lut 12:22
27 lut 12:24
Dziadek Mróz:
Co to są argumenty formalne i aktualne?
Formalne to takie, które funkcja używa w swojej definicji.
Aktualne to takie, które przekazujemy do funkcji.
int funkcja(int a, int b) { ... }
a i b to argumenty formalne
...
funkcja(c, d);
funkcja(2, 9);
c i d to argumenty aktualne
2 i 9 to argumenty aktualne
Dopasowywanie argumentów:
https://msdn.microsoft.com/pl-pl/library/kbd4xa4d.aspx
27 lut 12:34
27 lut 12:36
Hugo: ooo
27 lut 12:39
ooo: Dziadek podałbyś jakieś zadanka do C# by porobić je w wolnym czasie ?
27 lut 12:45
27 lut 12:47
27 lut 12:49
ooo: Dzięki
27 lut 13:09
Hugo: Ave Dziadek Mróz morituri te salutant
egzamin 14:00
27 lut 13:34
Dziadek Mróz:
27 lut 13:42
Hugo: w Niedziele wyniki

jest szansa
27 lut 15:30
Hugo: 1) zadanie dopasowac w tabelce co jest operator logiczny/artmetyczny/bitowy/inne
2) z char* napis = {ala ma kota} usunąć spacje

string table = napis // czy to jest poprawnie

while(x=1)
{
size
t pozycja = table.find(" ");
table.erase(pozycja, 1);
if(z = table.length())
x++;
z = table.length(); //tak dalem by wyszlo mi z petli

bo jak sie skonczą spacje to dlugosc
wyrazu bedzie taka sama
27 lut 15:36
Hugo: 3) struktury;
struktura prostokat ma
int a
int b
i dwie funkcje dalem na intach
int pole
int obwod
// ale nie dawalem wskaźnikó

nie wiem czy dobrze... mialem wątliwosci bo
int pole(int a, int b)
{
int P;
P= a*b;
return P;
}
zwraca mi P

z pliku txt mialo sie pobierac dane to tabelki jako struktury wiec zadanie podobne z wczoraj
2 //il elementow
2 1
3 4
ifstream IN
IN.open( ... , ios::in)
dalem while(getline(IN,wyraz)
{
tab[i] = wyraz; //tab jako string
}
nie dawalem specjalnie zakresow zmiennowatych tylko i<100 czy cos
27 lut 15:43
Dziadek Mróz:
No i dobrze, wystarczyło do pola zwrócić tylko a * b
struct prostokat
{
int a;
int b;
int pole()
{
return a * b
} lub int pole();
int obwod()
{
return 2 * (a + b); lub return 2 * a + 2 * b;
} lub int obwod();
}
int prostokat :: pole()
{
return a * b;
}
int prostokat :: obwod()
{
return 2 * (a + b); lub return 2 * a + 2 * b;
}
Hugo nie uczysz się, z istream gdy pobieramy dane oddzielone białymi znakami nie używamy
getline tylko strumieniowo je pobieramy:
int n;
IN >> n;
Prostokat prostokaty[n];
int i = 0;
while (IN >> prostokaty[i].a >> prostokaty[i].b)
{
i++;
}
27 lut 15:55
Hugo: serio dobrze

? myslalem ze mnie ******lsz
27 lut 16:15
Hugo: kurde w sumie

ale można chyba getlinem ! i usuwalem potem spacje

jak w zadaniu II ale masz racje bylo by
latwiej : ))
27 lut 16:16
Hugo: Czy zdalem czy nie To wielkie serdeczne dziękuję Tobie za pomoc bo zyskalem dużą wiedzę Dzięki
Tobie. Jak robie sam to mi cos zaraz nie dziala i staje w miejscu. A tak to wciąż do przodu :
))
27 lut 16:20
Dziadek Mróz:
getline można użyć przy szukaniu jakiejś frazy w pliku. Pobierasz linię i szukasz wystąpienia,
ewentualnie tworzysz bufor na cały plik tekstowy i na nim wyszukujesz.
27 lut 16:21