1 | 1 | 1 | ||||
Proste AB, EF i CD na rysunku sa równoległe. Wykaż, ze | = | + | ||||
|EF| | |AB| | |CD| |
EF | EC | EF | ||||
W podpowiedziach mam coś takiego : Dodaj stronami równości : | = | i | ||||
AB | AC | CD |
AE | ||
= | ||
AC |
EF | CE | EF | AE | ||||
− | = 0 oraz | − | = 0 Czy mogę je przyrównać do siebie ? | ||||
AB | AC | CD | AC |
EF | AE | AE | EF | |||||
Czyli zamiast | − | = 0 miałbym 0= | − | |||||
CD | AC | AC | CD |
EF | EF | EC | AE | |||||
Dodajemy stronami: | + | = | + | |||||
AB | CD | AC | AC |
CD + AB | EC +AE | |||
EF( | ) = | = 1 ( bo EC + AE = AC) | ||
AB*CD | AC |
1 | 1 | 1 | 1 | CD + AB | CD + AB | ||||||
= | + | ⇔ | = | ⇔ EF( | ) = 1 | ||||||
EF | AB | CD | EF | AB*CD | AB*CD |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |