Szereg geometryczny, podanie warunku.
mauri: Podaj warunek dla którego lewa strona równania jest sumą nieskończonego zbieżnego ciągu
geometrycznego. Rozwiąż to równanie.
1+x
2+x
3+...=4x
Dobrze to zrobiłem?
q=x
|q|<1
−1<x<1
4x−4x
2=1
−4x
2+4x−1=0
Δ=16−16=0
27 lut 00:06
Qulka: tak
27 lut 00:08
mauri: Okej, tylko nie wiem jak zrobić kolejny przykład.
wyszło mi tak:
| | 2 | | 2 | |
rozwiazuje dwie nierówności −1< |
| i |
| <1 |
| | x−1 | | x−1 | |
i wychodzą mi dwa różne przedziały, mam wyznaczyć część wspólną obu tych przedziałów i tyle czy
co?
27 lut 00:17
Ja: −1(x2−2x+1)<2(x−1) i 1(x2−2x+1)>2(x−1)
27 lut 00:27
Qulka: zazwyczaj jak z jednej nierówności to tak...chyba że przypadkiem mnożyłeś przez −1
27 lut 00:30