Zadanie z treścią
konan: Turysta przebył drogę z miejscowości A do B w takim samym czasie, co z miejscowości B do A.
Gdyby w jedną stronę szedł z prędkością o 1,5 km/h większą , a w drugą stronę o 1km/h mniejszą
,to całą drogę przeszedłby w takim samym czasie co poprzednio. Z jaką średnią prędkością szedł
turysta ?
26 lut 23:09
Eta:
| | 2*(v+1,5)*(v−1) | |
v= |
| ⇒ ........ = v=6km/h |
| | 2v−0,5 | |
27 lut 21:12
pigor: ..., a jak...

nie kojarzysz wzoru na prędkość średnią,
to możesz np. tak : z warunków zadania t=const i s=vt= const.
| | 2s | | s | | s | |
więc 2t = tAB+tBA ⇒ |
| = |
| + |
| ⇒ |
| | v | | v+1,5 | | v−1 | |
| | 2 | | 1 | | 1 | | 2 | | v−1+v+1,5 | |
⇒ |
| = |
| + |
| ⇒ |
| = |
| ⇔ |
| | v | | v+1,5 | | v−1 | | v | | (v+1,5)(v−1) | |
⇔
(2v+3)(v−1)= v(2v+0,5) ⇔ 2v
2+v−3= 2v
2+0,5v ⇔
⇔ 0,5v= 3 /*2 ⇔
v=6 [km/h] − szukana
prędkość średnia .
27 lut 21:57
Eta:
27 lut 22:30