rozwiązywanie równania trygonometrycznego
Kari: Rozwiąż równanie:
tgx + ctgx = 4sin2x
26 lut 23:00
Eta:
sinx≠0 i cosx≠0 sin(2x)=2sinx*cosx
możemy mnożyć równanie obustronnie przez sinx*cosx
sin
2x+cos
2x= 8sin
2x*cos
2x
| | 1 | |
1= 2 sin2(2x) ⇒ sin2(2x)= |
| |
| | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
sin(2x)= |
| v sin(2x)= − |
| |
| | 2 | | 2 | |
........ dokończ
26 lut 23:09
PW: | | sinx | | cosx | | sin2x + cos2x | |
tgx + ctgx = |
| + |
| = |
| |
| | cosx | | sinx | | sinxcosx | |
| | 1 | | 2 | | 2 | |
= |
| = |
| = |
| , |
| | sinxcosx | | 2sinxcosx | | sin2x | |
dalej powinno być łatwe.
26 lut 23:10
Kari: Wychodzą mi 4 "opcje":
2x = π/4 + 2kπ v 2x = 3/4π + 2kπ v 2x=5/4π+2kπ v 2x=7/4π+2kπ
A co z dziedziną?
26 lut 23:13
pyra121: Jak ja zamieniam tgx na sinx/cosx, ctgx na cosx/sinx, a 4 sin2x na 8 sinxcosx to wychodzi 1=8,
czyli sprzeczność
26 lut 23:14
Eta:
Dziedzinę napisałam na wstępie ( widzisz?
26 lut 23:15
Eta:
Jakim cudem tak Ci wychodzi?
Popatrz jeszcze raz na swoje obliczenia .......
26 lut 23:16
Kari: Biorę to z tego, że: (notatki z zeszytu)
sinx=sinα
x=α + 2kπ v x=π−α+2kπ
Jak nie tak to jak?
26 lut 23:19
Eta:
Pytanie było do
pyra121
@
Kari ok

jeszcze podziel każde przez 2 i dokończ....
x= .... v x=.... ........
26 lut 23:30
Kari: Czyli będą aż 4 "iksy"?
x=π/8+kπ v x=3/8+kπ v x=5/8+kπ v x=7/8π+kπ
26 lut 23:38
Eta:
tak
26 lut 23:41
pyra121: @Eta
Już znalazłem głupi błąd u siebie, sorry za zamieszanie
27 lut 00:05
Eta:
27 lut 00:16