Loslau: obliczyć wartość parametrów a i b wielomianów :
w(x) = 6x4+8x3-8x2+ax+b jeśli x0 = -1 (pierwiastek dwukrotny)
w(x) = x4-3x3+ax2+bx+4 jeśli x0 = 2 (pierwiastek dwukrotny)
21 paź 22:25
Loslau: POMÓŻCIE obliczyć wartość parametrów a i b wielomianów :
w(x) = 6x4+8x3-8x2+ax+b jeśli x0 = -1 (pierwiastek dwukrotny)
w(x) = x4-3x3+ax2+bx+4 jeśli x0 = 2 (pierwiastek dwukrotny)
22 paź 21:09
żabka: Wykonaj dzielenie przez (x+1)2 czyli przez (x2 + 2x +1) otrzymasz resztę z dzielenia:
(a+16)x +(b+6) nastepnie
(a+16)=0 i (b+6)=0 otrzymasz a= -16 i b= -6
drugi przykład podobnie
22 paź 21:45