parametr
fatality: Wyznacz taką wartość parametru m, aby proste l
1 i l
2 były równoległe, jeśli :
l
1 : 3x+2y=0
l
2 : (m−1)x−my+5=0
Wiem, że tutaj trzeba wybrać jakąś liczbe m i podstawić, aby z postaci ogólnej do postaci
| | 3 | |
kierunkowej. W tym pierwszym l1 wychodzi y=−1,5x ( lub jak kto woli y=− |
| ). Jednakże |
| | 2 | |
nie mam pojęcia jaką liczbę mogę wstawić w tym drugim.
Proszę o pomoc.
26 lut 22:07
Qulka: skoro mają być równoległe to w tym drugim też ma być −1,5
| | m−1 | | 5 | |
więc skoro y= |
| x+ |
| |
| | m | | m | |
26 lut 22:25
fatality: | | 3 | |
Ale jaką liczbe za m trzeba wstawić, aby wyszło to − |
| ? |
| | 2 | |
27 lut 13:29
27 lut 13:30
fatality: | | m−1 | | 3 | | −3m | |
bo jeżeli chce wyliczyć m z tego |
| = − |
| to wychodzi m = |
| +1 |
| | m | | 2 | | 2 | |
27 lut 13:30
Qulka: trzeba rozwiązać to równanie
mnożysz obustronnie przez mianowniki
2•(m−1) = −3m
2m−2=−3m
m= 2/5
27 lut 13:31
Qulka: wiadome na jedną niewiadome na drugą
27 lut 13:31
fatality: Dziękuję.
27 lut 13:32
Ja: −3m=2m−2 ⇒5m=2⇒ m=...
27 lut 13:32