proszę o rozwiązanie
Michał: udowodnij że log
510 < log
432 < log
212
log
510 = log
55 + log
52 = 1 + log
52
| | 1 | | 5 | |
log432 = 5 log42 = 5* |
| = |
|
|
| | 2 | | 2 | |
log
212 = log
22 + log
26 = 1 + log
22 + log
23 = 2 + log
23
| | 5 | |
1 + log52 < |
| < 2 + log23
|
| | 2 | |
26 lut 22:05
PW: Prosty plan:
pokazać, że log510 <2
pokazać, że 2 < log432 < 3
pokazać, że 3 < log212.
26 lut 22:58
Michał: ale nie wiem jak to zapisać czy nierównść
| | 5 | |
1 + log52 < |
| < 2 + log23
|
| | 2 | |
nie pokazuje zależności log
510 <2
2 < log
432 < 3 oraz 3 < log
212.
26 lut 23:06
PW: Poprzekształcałeś podane liczby i ... napisałeś "to co miało wyjść". To nie jest dowód.
26 lut 23:18
gosoaczekxxdd: Dany jest kwadrat o przeciwleglych wierzcholkach A(6,−3) C(−2,2). Wyznacz pole tego kwadratu
26 lut 23:26
Metis: Oblicz długość wektora AC.
d=AC
d=a√2
Podstaw za d twoją długość, wynik do kwadratu.
26 lut 23:29
Michał: niestety nie wiem jak to zapisać
26 lut 23:48
Michał: ponawiam prośbę jak zapisać udowodnienie
28 lut 17:52