dowody
Serum: Uzasadnij, że suma sześcianów dwóch kolejnych liczb naturalnych, z których żadna nie jest
podzielna przez 3, jest podzielna przez 9.
n−1 , n
no to rozwiazałem sześcian i wyszło mi : 2n3−3n2+3n−1 i nie wiem co dalej.
26 lut 21:40
Qulka: niepodzielne przez 3 kolejne to 3n+1 oraz 3n+2
suma ich sześcianów to
(3n+1)3 + (3n+2)3 = i to teraz policz
26 lut 21:42
Serum: ok. Dzięki, zrobione

wychodzi 9(blablabla)
26 lut 21:46
ICSP: Trzy przypadki :
1o a = 3k + 1 , b = 3l + 1
2o a = 3k + 1 , b = 3l + 2
3o a = 3k + 2 , b = 3l + 2
26 lut 22:36
Qulka: ICSP ale to dwóch KOLEJNYCH liczb
26 lut 22:39
ICSP: oo
26 lut 22:39