Całeczka
Przemysław: Podpowiedzcie, proszę jak się za to zabrać
26 lut 21:06
Przemysław: .
26 lut 21:11
zombi: t
2 = t
2 +1 − 1
26 lut 21:23
Przemysław: Dzięki
26 lut 21:24
zombi: Rozbijasz na dwie, coś się zapętli coś nie, przeniesiesz na jedną stroną, podzielisz przez 2,
et voila!
26 lut 21:25
26 lut 21:26
Przemysław: A jakby od razu podstawienie Eulera przyłożyć? Powinno wyjść?
26 lut 21:31
J:
nie wyjdzie ... w drugim sposobie dostajesz: = t*√1+t2 − ∫√1+ t2 i podstawienie Eulera
26 lut 21:32
Przemysław: Dziękuję wszystkim za pomoc
26 lut 21:34
zombi: A to przyjmujemy, że nie znamy
(arcsinh)' ?
26 lut 21:36
Krzysiek: Jak się nigdzie nie pomyliłem
√1+t2=u−t
1+t
2=u
2−2ut+t
2
(u
2−1)/(2u)=t
| | u2−1 | | 2u | | 4u2−2u2+2 | |
∫()dt=∫( |
| )2* |
| * |
| du |
| | 2u | | u2+1 | | 4u2 | |
Z tym,że jeżeli dobrze przepisałeś zadanie to:
∫t
2/
√1+t2dx=t
2/
√1+t2x+C
26 lut 21:40
J:
| | 1 | | 1 | |
warty zapamiętania wzór: ∫√x2+kdx = |
| x√x2+k + |
| k*ln Ix + √x2+kI + C |
| | 2 | | 2 | |
26 lut 21:45
Przemysław: Dziękuję
26 lut 21:47
zombi: | | t2 | | t2+1−1 | | 1 | |
J = ∫ |
| dt = ∫ |
| dt = ∫√t2+1dt − ∫ |
| dt |
| | √1+t2 | | √t2+1 | | √t1+1 | |
| | t2 | |
= (t√t2+1) − ∫ |
| dt − arcsinh(t) = t√t2+1 − arcsinh(t) − J |
| | √1+t2 | |
⇔
| | 1 | |
2J = t√t2+1 − arcsinh(t) ⇔ J = |
| (t√t2+1 − arcsinh(t)) + C |
| | 2 | |
26 lut 21:50
Mariusz: "J: nie wyjdzie "
J: kłamiesz
Wyjdzie i całkiem nieźle będzie się liczyć bo pasuje pierwsze podstawienie
10 mar 02:09