Funkcje liniowe.
Marek: Udowodnij, że jeśli funkcja liniowa f spełnia warunek f(x+2)−f(x)=−3 to jest ona funkcją
malejącą.
26 lut 21:03
Mila:
f(x)=ax+b
f(x+2)=a*(x+2)+b
f(x+2)−f(x)=ax+2a+b−ax−b=−3⇔
2a=−3
| | −3 | |
a= |
| ⇔f(x) jest funkcją malejącą. |
| | 2 | |
26 lut 21:18
Marek: Dziękuję.
26 lut 21:46
J:
albo ... f(x+2) − f(x) < 0 czyli: f(x+2} < f(x) i x+2 > x → f. malejąca
26 lut 21:47
Gray: Cześć J. To co napisałeś gwarantuje, że f maleje, ale przy jakimś dodatkowym założeniu,
np, że f jest liniowa (więc OK, ale to wymaga jakiegoś dodatkowego uzasadnienia). Ogólnie tak
nie jest.
Rozwiązanie Pani Mili jest chyba tym o co chodzi...
27 lut 09:35
J:
Cześć
Gray. Ogólnie tak nie jest
27 lut 09:41