Zadanie z arkusza ;)
Michał: Witam,
Robiłem sobie właśnie arkusz maturalny z nowej ery i mam problem z zadaniem.
Zamkniętym

. Wstyd jak nie wiem, proste zadanie ale nie potrafię go zrobić.
Dany jest wielomian w(x)=18x
3+ax
2+bc−10 o współczynnikach całkowitych. Która z podanych liczb
nie może być pierwiastkiem tego wielomianu?
Najpierw wyłączyłem tą 18'stkę przez nawias, a z wzorów Viet'a dla wielomianu trzeciego stopnia
I podstawiając sobie po kolei te liczby, to mi nie pasują B,C,D, no bo kurcze jak iloczyn dwóch
liczb całkowitych może być mniejszy od 1?
Pewnie robię jakiś głupi błąd, w każdym razie−liczę na Waszą pomoc. Pozdrawiam!
26 lut 20:58
wmboczek: pierwiastek może być ilorazem dzielników a0/an
26 lut 21:07
Mila:
| | p | |
Poza całkowitymi dzielnikami liczby 10, szukasz kandydatów wśród ułamków |
| , |
| | q | |
gdzie p∊D
10, q∊D
18
D
10=U{1,−1,2,−2,5,−5,10,−10}
D
18={1,−1,2,−2,3,−3,6,−6,9,−9,18,−18}
tylko C nie może być,bo 10 nie jest dzielnikiem 18 i 13 nie jest dzielnikiem 10.
(sprawdzasz Ułamek nieskracalny)
26 lut 21:14
Michał: O, dziękuję Mila. Zapomniałem o tej właściwości.

26 lut 21:21
Mila:
26 lut 21:35