pomocy
Hilfe: Wyznacz liczbę miejsc zerowych funkcji f(x) = (k2−16)x+4−k w zależności od parametru k.
26 lut 20:36
J:
k = 4 f(x) = 0 [ niskończenie wiele ]
k = −4 f(x) = 8 [ niskończenie wiele ]
Dla: k ≠ 4 i k ≠ −4
Δ > 0 [ dwa rozwiązania ]
Δ = 0 [ jedno ]
Δ < 0 [ brak ]
26 lut 20:39
J:
sorry.. nie zauważyłem,że to funkcja liniowa
k = 4 f(x) = 0 [ nieskończenie wiele ]
k = − 4 f(x) = 8 [ brak ]
k2 − 16 ≠ 0 [ jedno ]
26 lut 20:45
Hilfe: A mógłbyś powiedzieć skąd wziąłeś to, że k=4, k=−4 ?
Dzięki.
26 lut 20:56
J:
dla tych k , wspólczynnik przy x się zeruje
26 lut 20:57
Hilfe: Ok. Dzięki wielkie
26 lut 20:59