proszę o rozwiązanie
Michał: wiedząc że loga bc = 13 gdzie a>0 a ≠1 b>0, c>0
oblicz wartość wyrazenia logab * loga bc2 + loga2c i zakoduj otrzymany wynik
logab * loga bc2 + loga2c = loga = logab + loga b + logac2 + loga2c
logab + loga b +2 logac + loga2c
26 lut 20:27
Eta:
logab*( logab+2logac)+loga2c = loga2b+2logab*logac+loga2c=
= (logab+logac)2 = ........... = 132
26 lut 20:38
Eta:
Na przyszłość
pamiętaj o nawiasach
26 lut 20:39
Michał: dziękuję
rzeczywiście zapomniałem
26 lut 21:06
Eta:
26 lut 21:26