kiedy "i" a kiedy "lub"
uchape: kiedy piszemy
i a kiedy
lub 
Np w tych przykładach:
f(x) = x
2 − 4 −> miejsce zerowe to −2
lub 2
y = x
2 − 4 −> miejsca zerowe to −2
i 2
Może ktoś wytłumaczyć jak to sie dzieje i dlaczego i kiedy piszemy
i a kiedy
lub
26 lut 19:54
uchape: wie ktoś

?
27 lut 11:40
J:
w tym przypadku piszem x = 2 lub x = − 2
gdybyś napisał : x = −2 i x = 2 , to jest to sprzeczność
27 lut 11:42
Qulka: i piszemy jak masz różne od np:
x2≠4 więc x≠−2 i x≠2 bo jednocześnie iksy nie mogą być ani tym ani tym
jak masz równanie
x2=4 więc x=−2 lub x=2 bo może być albo 2 albo −2 (jednocześnie i tym i tym raczej się nie
da )
27 lut 12:13
J:
na upartego ... zpis: miejsca zerowe to: − 2 i 2 jest poprawny, ale nie matematyczny
27 lut 12:15
Qulka: wtedy zamiast
i bezpieczniej jest używać słowa 'oraz' nie kojarzy się matematycznym
sprawdzającym tak jednoznacznie

miejsca zerowe to: − 2 oraz 2
27 lut 12:18
J:
wstrętne

to tak jak zapis : funkcja dana jest wzorem 3x − 2
27 lut 12:21
Qulka: sam mówiłeś że: na upartego
27 lut 12:22
J:
ale bym się nie upierał
27 lut 12:23
Qulka: ja też wolę max informacji w min treści

ale cóż .. czasem trzeba się rozpisać
27 lut 12:25
uchape: Aha, a jakie znaczenia ma zatem czy wzór funkcji zaczyna się od f(x) czy od y?
Bo te dwa przykłady które podałam pochodzą z tej stony. równanie takie samo z tym ze jedno
zaczyna sie od f(x) a drugie od y.
tutaj od y:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1658.html
a tutaj od f(x):
https://matematykaszkolna.pl/strona/2383.html
i zauważcie że równanie niby to samo, a właśnie różnica jest w tym że w jednym jest i a w
drugim
lub. I nie wiem czy to jest jakiś błąd czy co
2 mar 17:32
J:
nie ma to znaczenia
2 mar 17:33