Nierówność trygonometryczna
iwonkaaa: Jak rozwiązać tą nierówność? cos2x+cos4x≥0
26 lut 19:34
iwonkaaa: zauważyłam że można to rozpisać z wzoru na sume funkcji i otrzymałam 2cos3xcosx≥0 i co dalej?
26 lut 19:49
iwonkaaa: Czy jest tutaj ktoś kto może mi pomóc?
26 lut 19:58
aanka: Ja bym skorzystała z wzoru cos2x=cos
2x−sin
2x rozpisując cos4x=cos
22x−sin
22x
cos2x+cos
22x−sin
22x≥0
a sin
22x=1−cos
22x
26 lut 20:14
iwonkaaa: czy cos2x≥1⇔x∊∅? czy to dobry wynik?
26 lut 21:03
aanka: cos2x+cos22x−(1−cos22x)≥0
2cos22x+cos2x−1≥0
dalej podstawiasz cos2x=t i rozwiązujesz nie równość
26 lut 22:20