matematykaszkolna.pl
Zbadanie ile rozwiązań ma układ równań Radek: Witam, mam zadanie związane z obliczaniem liczby rozwiązań układu równań w zależności od wartości parametru m. 2x−3y=6 x−my=1 Nie mam problemu z rozpisaniem tego na W, Wx i Wy. Nie rozumiem tych założeń W!=0 itd . Czy ktoś mógłby wytłumaczyć na czym to polega? Jeżeli ktoś ma zamiar pomóc i chce napisać post − niech da o tym znać, ponieważ wtedy będę wiedział czy muszę szukać pomocy gdzieś dalej. pozdrawiam, Radek.
26 lut 19:26
Odpowiedzi na debilne pytania: nie mam problemu z abecadłem ale nie rozumiem co jest napisane... poczytaj podrecznik
26 lut 19:32
Radek: @up: dzięki serdecznie za fachową poradę, co ciekawe czytałem nie tylko podręcznik, a nie mogę tego zrozumieć
26 lut 19:35
Mila: 1) wyznacznik główny 2 −3 1 −m W=2*(−m)−(−3)*1=−2m+3
 3 
a) W≠0⇔−2m+3≠0⇔dla m≠

istnieje dokładnie jedno rozwiązanie układu równań.
 2 
( jesli chcesz dobrze zrozumieć to przyjmij np m=1 i rozwiąż układ) Wx 6 −3 1 −m Wx=−6m+3
 −6m+3 
x=

−2m+3 
============= Wy 2 6 1 1 Wy=−4
 −4 
y=

−2m+3 
 3 
2) Jeśli W=0⇔m=

to
 2 
Układ jest sprzeczny bo Wx=−6 i Wy=−4 i masz sytuację , że dzielisz (−6) przez 0 a to niedozwolone działanie oraz (−4) dzieliłbyś przez 0. W tym układzie dla W=0 jest brak rozwiązań. Abyś to zrozumiał , to rozwiąż układ metodą przeciwnych wsp. albo podstawiania. : 2x−3y=6
 3 
x−

y=1
 2 
26 lut 20:45