Zbadanie ile rozwiązań ma układ równań
Radek: Witam, mam zadanie związane z obliczaniem liczby rozwiązań układu równań w zależności od
wartości parametru m.
2x−3y=6
x−my=1
Nie mam problemu z rozpisaniem tego na W, Wx i Wy. Nie rozumiem tych założeń W!=0 itd . Czy
ktoś mógłby wytłumaczyć na czym to polega? Jeżeli ktoś ma zamiar pomóc i chce napisać post −
niech da o tym znać, ponieważ wtedy będę wiedział czy muszę szukać pomocy gdzieś dalej.
pozdrawiam, Radek.
26 lut 19:26
Odpowiedzi na debilne pytania: nie mam problemu z abecadłem ale nie rozumiem co jest napisane...
poczytaj podrecznik
26 lut 19:32
Radek: @up: dzięki serdecznie za fachową poradę, co ciekawe czytałem nie tylko podręcznik, a nie mogę
tego zrozumieć
26 lut 19:35
Mila:
1) wyznacznik główny
2 −3
1 −m
W=2*(−m)−(−3)*1=−2m+3
| | 3 | |
a) W≠0⇔−2m+3≠0⇔dla m≠ |
| istnieje dokładnie jedno rozwiązanie układu równań. |
| | 2 | |
( jesli chcesz dobrze zrozumieć to przyjmij np m=1 i rozwiąż układ)
W
x
6 −3
1 −m
W
x=−6m+3
=============
W
y
2 6
1 1
W
y=−4
Układ jest sprzeczny bo
W
x=−6 i W
y=−4
i masz sytuację , że dzielisz (−6) przez 0 a to niedozwolone działanie oraz (−4) dzieliłbyś
przez 0.
W tym układzie dla W=0 jest brak rozwiązań.
Abyś to zrozumiał , to rozwiąż układ metodą przeciwnych wsp. albo podstawiania.
:
2x−3y=6
26 lut 20:45