Oblicz pole BCD
Agatonek123:

W trójkącie ABC na rysunku kąt ACB jest prosty. Wiadomo przy tym, że CA=6 CB=8 AB=10. Punkt D
leży na boku AB tak, że AD=7. Zatem pole BCD jest równe?
26 lut 19:14
Patryk: Wyznacz sinus kąta CBD, oblicz długość DB (10−7), a na końcu wykorzystaj wzór na pole trójkąta
z sinusa dla boków CB, DB i sinusa kąta CBD
26 lut 19:18
Agatonek123: Niewiele mi to daje co napisałeś
26 lut 19:25
Patryk: Ok, chwila
26 lut 19:26
Patryk:

Na początku oznaczmy kąt CBA=α.
| | AC | | 6 | | 3 | |
Nasz trójkąt jest prostokątny, więc sinα= |
| = |
| = |
| |
| | AB | | 10 | | 5 | |
Istnieje pewien wzór na obliczanie pola trójkąta mając dwa boki oraz kąt między nimi (patrz
rysunek, ale zamiast γ jest y) , mianowicie:
a = |CB|=8
b = |DB|=10−7=3
sinγ=sinα
Czyli nasze pole:
| | 1 | | 3 | | 36 | | 1 | |
P= |
| * 8 * 3 * |
| = |
| =7 |
| |
| | 2 | | 5 | | 5 | | 5 | |
26 lut 19:34
Agatonek123: Dziękuje za pomoc
26 lut 19:37
Patryk:
26 lut 19:40