Udowodnij że...
aanka: Maturalne zadanie udowodnij że...
(n+2)
4−n
4 jest podzielne przez 16. n∊N
Zaczęłam tak:
((n+2)
2−n
2)((n+2)
2+n
2)=(n
2+4n+4−n
2)(n
2+4n+4+n
2)=8n
3+24n
2+32n+16
i na tym skończyłam... ale na pewno podzielne przez 8
26 lut 19:07
aanka: jest tu ktoś?
26 lut 20:16
+-: rozpatrz to dla n parzystych i nieparzystych
26 lut 20:58
aanka: Dzięki

chyba nigdy bym na to nie wpadła...
26 lut 22:22
ICSP: (4n + 4)(2n2 + 4n + 4) = 8(n + 1)(n2 + 2n + 2) =
= 8(n + 1) * [(n2 + 2n) + 2] = 16(n + 1) + 8n(n+1)(n+2)
jest podzielna jako suma dwóch liczb podzielnych przez 16
26 lut 22:31