funkcja liniowa
jhon: Rozwiąż równanie algebraicznie i graficznie.
−4x + 2y = 10
5x + 3y = 15
Proszę żeby ktoś nakreślił mi przynajmniej początek.
26 lut 19:05
dno: Może jednak ktoś się skusi? Wciąż mam z tym problem
26 lut 20:20
J:
algebraicznie: oblicz np y z pierwszego i podstaw do drugiego
| | 5 | |
graficzne: narysuj proste: y = 2x +5 oraz y = − |
| x + 5 i znajdź punkt przecięcia |
| | 3 | |
26 lut 20:24
Hajtowy:
−20x+10y=50
20x+12y=60
Dodajemy stronami i mamy:
22y = 110
y=5
Skoro y=5 to x=0
26 lut 20:27
dno: okej dzięki zrobiłem, mam jeszcze problem z jednym podpunktem sytuacja jest nastepujaca:
−0,1x+0,2y=1
2y=x+1
26 lut 20:59
J:
jaki problem, pomnóż pierwsze przez 10
26 lut 20:59
dno: −1x+2y=1
2y=x+1
2y = 1−1x / * (−)
2y = x+1
−2y = 1+1x
2y = x+1
26 lut 21:06