...
zuza: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 4cm. Kąt nachylenia ściany
bocznej ostrosłupa do płaszczyzny podstawy jest równy 600, a α jest kątem nachylenia krawędzi
bocznej do tej płaszczyzny.
a)sporządź odpowiedni szkic i zaznacz na nim wielkości podane w zadaniu.
b)oblicz cosinus α i odczytać z tablic przybliżoną wartość α z dokładnością do 10.
(zrobiłam to zadanie ale coś mi nie wyszło, ponieważ moje wyniki nie zgadzają się z
odpowiedziami zamieszczonymi przez autora z tyłu książki, według autora: cos α = (pierwiastek
z 28)/7, α≈410)
26 lut 18:50
dero2005:

a = 4
H = 2
| | 2 | |
l = √H2 + (23hp)2 = |
| √21 |
| | 3 | |
α ≈ 41
o
26 lut 21:09