matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki
Tomek:
Witam, mógłby ktoś pomóc w rozwiązaniu tych całek:
xdx
od 0 do 2 ∫
√
4−x
2
dx
od 0 do
∞
∫
x
2
+5
?
26 lut 18:30
Tomek:
Ktoś coś ?
26 lut 18:42
J:
xdx
∫
= −
√
4 − x
2
+ C
√
4−x
2
dx
1
1
x
∫
=
∫
dx i podstaw: t =
x
2
+ 5
5
x
(
)
2
+ 1
√
5
√
5
26 lut 20:08