GRANICE
2630944: GRANICE
Mam kilka pytań odnośnie granic :
| | x2−x−6 | |
1)Jak obliczyć lim(x−>−2) |
| |
| | 1−√x2−3 | |
2) Jak wykazać, że granica funkcji w punkcie istnieje/nie istnieje.
| | 5−x | |
3)Jak podać równanie asymptot pionowej i poziomej funckji np. f(x)=/div> |
| |
| | x2−25 | |
4)Oblicz lim(x−>−
∞)(
√2x+x2+X)
Najbardziej proszę o pomoc z zadaniem 1 i odpowiedź na pytanie 2.
26 lut 18:13
Mila:
1) x
2−x−6=0
Δ=25
x=−2 lub x=3
x
2−x−6=(x+2)*(x−3)
lim
x→−2 U{(x+2)*(x−3)*[1+
√x2−3}{(1−
√x2−3)*(1+
√x2−3=
| | (x+2)*(x−3)*[1+√x2−3] | |
=limx→−2 |
| = |
| | (1−x2+3) | |
| | (x+2)*(x−3)*[1+√x2−3] | |
=limx→−2 |
| = |
| | (2−x)*(2+x) | |
| | (x−3)*[1+√x2−3] | | (−2−3)*[1+√4−3] | |
= limx→−2 |
| = |
| =... |
| | (2−x) | | 2+2 | |
2) Badasz granicę lewostronna i prawostronną, jeśli różne to nie ma granicy w punkcie.
26 lut 18:26
2630944: Jeszcze potrzebuję pomoc z tymi przykładami :
| | √2x−7−1 | |
b)lim(x−>4) |
| |
| | √x−3−1 | |
Całkowicie nie wiem jak to rozwiązać.
26 lut 18:54
2630944: @@
26 lut 22:02
2630944: @@ POMOCY
26 lut 22:16
Mila:
| | √7+x−1 | | √7+x+1 | |
=limx→−6 |
| * |
| = |
| | x+6 | | √7+x+1 | |
| | 7+x−1 | | x+6 | |
=limx→−6 |
| =limx→−6 |
| = |
| | (x+6)*√7+x+1 | | (x+6)*(√7+x+1) | |
b) Podobnie, spróbuj sam, bo się nie nauczysz bez własnej pracy.
26 lut 22:26
2630944: Dziękuję.
26 lut 22:41
2630944: W c) robię tak :
| | √2x−7−1 | |
lim(x−>4) |
| −>>> dalej domnazam przez sprzezenie −>>>lim(x−>4) |
| | √x−3−1 | |
| | (√2x−7−1)(√x−3+1 | |
|
| i co mogę zrobić dalej ? |
| | x−4 | |
26 lut 22:45
Mila:
Dobrze, dalej tak:
| | √2x−7+1 | |
Teraz pomnóż przez |
| |
| | √2x−7+1 | |
| | (2x−7−1)*(√x−3+1) | |
lim |
| = |
| | (x−4)*√2x−7+1 | |
| | 2*(x−4)*(√x−3+1) | |
=limx→4 |
| = |
| | (x−4)*√2x−7+1 | |
| | 2*(√x−3+1) | | 4 | |
=limx→4 |
| = |
| =2 |
| | √2x−7+1 | | 2 | |
26 lut 23:22
2630944: PYTANIE WAŻNE :
Jaka jest różnica gdy mam jakąś funkcję i dąży ona do ∞ przy takiej samej funkcji dążącej do −∞
( w senie x−>∞/x−>−∞ nie sama funkcja) przy szacowaniu jak wyciągnę przed nawias x to w tedy x
dąży do −∞ ?
26 lut 23:29
Mila:
Tak, ale najlepiej wpisuj przyklady z problemami.
Ja za chwilę ide spać, ale są tu studenci, to pomogą.
26 lut 23:35
2630944: To tylko jeden przykładzik jeśli możesz, już wstawiam.
26 lut 23:36
Mila: ?
26 lut 23:36
2630944: Mam lim(x−>∞) (−3x5 +x2 +x) = lim(x−>∞) x5(−3+1x3+1x4 no i za x5 dąży do ∞
czyli [∞*(−5)]= −∞ tak ?
I drugi :
lim(x−>−∞)(−5x4−2x+1)=lim(x−>−∞) x4(−5−2x3+1x4 tutaj za x4 postawiam −∞ tak? ale
jako że jest parzysta potęga to minus znika i zostaje [(−∞)4*(−5)]=[∞*(−5)]= −∞ dobrze
rozumiem ?
26 lut 23:40
Mila:
1) Dobrze
2) Dobrze.
26 lut 23:44
2630944: Dziękuję za pomoc. Dobranoc, kolorowych
26 lut 23:47
Mila:
Powodzenia

Wcześniej trzeba zaczynać przygotowania.
26 lut 23:49