trygonometria
kets10: 1.Uzasadnij, że liczba sin10°cos10°cos20°cos40° jest 8 razy mniejsza od liczby sin80°.
26 lut 18:11
M:
21 lip 06:02
Z.K:
| | 1 | |
sin(10o)*cos10o= |
| sin20o |
| | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| sin(20o)*cos(20o)= |
| * |
| sin40o= |
| sin(40o) |
| 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| sin(40o)*cos(40o)= |
| * |
| sin80o)= |
| sin80o (cbdu) |
| 4 | | 4 | | 2 | | 8 | |
Korzystałem ze wzoru
| | 1 | |
sinα*cosβ= |
| [sin(α+β)+sin(α−β)] |
| | 2 | |
21 lip 11:34
.:
A po kiego grzyba z tego wzoru?
Wzór na sinusa pod jonego kąta − − z tego wzoru defacto korzystałeś, nie wiedząc tylko o tym.
21 lip 11:48