matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
styczne
kiczn:
Ile różnych stycznych o współczynniku kierunkowym równym 3 można poprowadzić do wykresu funkcji f(x)=2x3−x2+3x+1 ?
26 lut 18:04
prosta:
f'(x)=6x
2
−2x+3 szukamy punktów styczności: 6x
2
−2x+3=3 3x
2
−x=0
1
x=0 lub x=
3
dwie styczne
26 lut 18:10