ostrosłup i tangens
Kamil: Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego wynosi 24 pierwiastki z 3, a długość
krawędzi bocznej jest równa 6. Oblicz tangens kąta nachylenia ściany bocznej tego ostrosłupa
do jego płaszczyzny podstawy.
26 lut 18:04
Patryk: Podstawa składa sięz 6 trójkątów równobocznych, czyli:
48
√3=3a
2√3 / : 3
√3
a
2=16
a=4
Tanges kąta nachylenia ściany bocznej tego ostrosłupa do krawędzi podstawy, to kąt między
wysokością ostrosłupa, a wysokością jednego z trójkątów równobocznych, który zawiera się w
podstawie, bo rzut wysokości ściany bocznej pokrywa się z wysokością tego trójkąta
równobocznego.
Mają krawędź boczną możemy i krawędź podstawy, możemy obliczyć wysokość ostrosłupa.
H
2 + 4
2 = 6
2
H
2=36 − 16
H
2 = 20
H =
√20 = 2
√5
| | a√3 | |
wysokość trójkąta równobocznego to |
| , czyli |
| | 2 | |
tanges naszego kąta (oznaczmy α) jest zatem równy:
Myślę, że się nigdzie nie walnąłem.
Spróbuj rozrysować, a jak nie będziesz rozumiał, to ja spróbuję ci to narysowac.
26 lut 18:18
Kamil: Z tyłu książki odpowiedź jest : (pierwiastek z 15) / 3 , wiec dobrze tylko usunąć niewymierność
z mianownika, dzięki wielkie
26 lut 18:24
Patryk: Czyli się udało

Przeanalizuj i w razie wątpliwości pisz.
26 lut 18:26
Kamil: Już wiem gdzie robiłem błąd, eh... taka głupota w jednym miejscu i źle mi wychodziło
26 lut 18:29
Patryk: No tak niestety czasami jest i nie tylko ty jeden tak masz
26 lut 18:30