Cosinus kąta nachylenia ściany do podstawy
Agutek: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 6, a krawędź boczna jest równa
4. Oblicz cosinus kąta nachylenia ściany bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny podstawy.
26 lut 17:56
Kamcia: Też mam problem z tym zadaniem 😢
27 lut 12:06
Qulka:

h
2=36−12=24
h
b2=24+3=27
27 lut 12:10
Kamcia: W odp w mojej książce jest odp cos=(pierwiastek z 21) / 3
27 lut 12:18
Qulka: aaaa bo zamiast 4 napisałam 6

w krawędzi bocznej
h
2=16−12=4 h=2
h
b2=4+3 = 7
27 lut 12:21