Nie mam pojęcia jak to zrobić
ola: Z miejscowości A wyjechał samochód i jechał do miejscowości B. W tym samym czasie z
miejscowości B wyjechal innny samochód i jechał do miejscowości A z prędkością o 20km/h
większą niż pierwszy samochód. Samochody spotkały sie po 1 godzinie i 52 min. odległosc miedzy
miejscowosciami wynosi 280 km. Z jakimi predkościami jechały te samochody?
26 lut 17:54
edyskam:

V=s/t
x+20− prędkość samochodu z miejscowości b do a
1 godzina 52 min = 28/15 h
x+20= (280−y)/ (28/15)
x= y/ (28/15)
rozwiązujemy układ równań
2815 x+
2815 *20 =280−
2815 x
2815 x = y
podstawiamy za y do 1 równania
5615 x = (280−
56015 ) *
1556
x= 65 km/h
samochód z miejscowości a do b jechał z prędkością 65 km/h z miejscowości b do a 85 km/h
26 lut 18:38