Prosze o pomoc
ola: trzy klasy szóste zbierały pieniaze na zakup telewizora. klasa VIa zebrała 40% potrzebnej
kwoty, klasa VIb 40% pozostałej części, a klasa VIc dołozyła brakujace 306 zł. Ile pieniędzy
potzrebowały klasy szóste na zakup telewizora? Która klasa zebrała najwiecej pieniedzy?
26 lut 17:51
edyskam: VIa
40100 x
VIb
60100 x * 40100
VIc
306 zł
x− cała kwota
x= 40100 x + 306 + 60100 x * 40100
x= 1625 x + 306
925 x = 306 / 259
x = 850 zł
VIa
40100 x = 340 zł
VIb
60100 x * 40100 = 204zł
VIc
306 zł
26 lut 18:47