pierwiastek wielomianu
GHOST: Dla jakich wartoci a i b liczba 1 jast podwjnym pierwiastkiem wielomianu W(x)=x3−5x2+ax+b.
26 lut 17:33
M:
21 lip 06:02
Z.K:
x3−5x2+ax+b=(x−1)2(x−m)
x3−5x2+ax+b=(x2−2x+1)(x−m)
x3−5x2+ax+b= x3−x2m−2x2+2xm+x−m
x3−5x2+ax+b= x3−x2(m+2)+x(2m+1)−m
m+2=5
m=3
a=2m+1`=7
m=−3
21 lip 10:34
as:
Jeżeli liczba 1 jest pierwiastkiem dwukrotnym wielomianu
to W(1)=0 i W'(1)=0
W(1)= 0 to a+b=4
W'(x)=3x2−10x+a
W'(1)=0 to a= 7
Odp: a= 7, b= −3
21 lip 16:29
:
W rozwiązaniu asa brakuje sprawdzenia czy trzeci pierwiastek jest różny od 1.
21 lip 16:52
Z.K:
Ja miałem takie samo zadanie jeszcze przed pochodnymi dlatego zrobiłem tak .
21 lip 16:58
MPK:
Z wzorów Viete'a: x1 = 1, x2 = 1, x3 = c,
1 + 1 + c = 5 ⇒ c = 3, 1*1 + 1*c + 1*c = a ⇒ a = 1 + 3 + 3 = 7, 1*1*c = −b ⇒ b = −3
21 lip 22:59