matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o rozwiązanie
Michał:
wyrazgólny ciągu (a
n
) jest równy 2n − 5 Wyznacz najmniejsze n dla którego zachodzi nierówność a
n
+ a
n
+
1
+ a
n
+
2
+ ....+ a
2
n
> 2015 a
1
= 3 a
2
= − 1 r = 2 a
n
= 2n − 5 a
a
2
n
= 2*(2n −5) dalej nie wiem
26 lut 17:27