Podaj dla jakich wartości parametru a równanie |x+5| + |x-5| = ax:
Agre: Podaj dla jakich wartości parametru a równanie |x+5| + |x−5| = ax:
a) na więcej niż jedno rozwiązanie
b) ma jedno rozwiązanie
Umiem to rozpisać tak:
f(x) to −2x dla x∊ (−
∞,−5)
10 dla x∊ <−5,5)
2x dla x∊ <5,+
∞)
Nie wiem tylko jak odczytać rozwiązania dla ax.
Proszę o pomoc
26 lut 17:11
J:
narysuj wykres , potem ustal dla jakiego a , prosta y =ax ma jeden punkt wspólny z wykresem,
a kiedy więcej niż jeden
26 lut 17:17
Agre: I tak wiem, że w podpunkcie a) a=2 bądź a=−2, bo wtedy prosta ,,połączy się'' z f(x) = −2x oraz
2x
W podpunkcie b, moje proste miałyby przejść przez prostą f(x) = 10. Jak określić przedział dla
a w takim przypadku?
26 lut 17:48