Mam problem
Pozdro: Jak obliczyć granice funkcji
6x−3
lim −−−−−−−−−
x→+∞ 7+10x
26 lut 17:03
J:
podziel licznik i mianownik przez x
26 lut 17:04
Pozdro: 6x2−3x
−−−−−−−−
10x2+7x
26 lut 17:05
Pozdro:
i co dalej
6x2−3x
−−−−−−−−
10x2+7x
26 lut 17:06
J:
to dziel przez x2
26 lut 17:06
Pozdro: ale to nic nie da
wiem ze trzeba to doprowadzic do postaci kanonicznej ale nie wiem jak
26 lut 17:07
26 lut 17:08
J:
to w końcu jaka jest ta funkcja ?
26 lut 17:08
Pozdro: dzieki
26 lut 17:11
Pozdro: a to jak lim (3x2−(2/x))
26 lut 17:17
J:
| | 2 | |
= lim3x2 − lim |
| = [+∞ − 0 ] = +∞ |
| | x | |
26 lut 17:19