qqqq
qaz:

trudne zadanie,dla mocarzy

W graniastosłupie prostym prostokątnym ABCDEFGH krawędzie podstawy mają dłuogość
AB=3 i BC=4 ,a wysokość ma 10.Dodatkowo wyróżnione są trzy punkty :
B' na krawędzi BF w odległości 3 od wierzchołka B
C' na krawędzi CG w odległości 7 od wierzchołka C
D' na krawędzi DH w odległości 4 od wierzchołka D
a) Udowodnij,że płaszczyzna B'C'D' przecina krawędź AE w punkcie A
b) Oblicz pole przekroju graniastosłupa ABCDEFGH płaszczyzną B'C'D'
c) Oblicz cosinus kąta między płaszczyzną B'C'D' i płaszczyzną podstawy ABCD
d) Oblicz objętość mniejszej części graniastosłupa powstałej z przecięcia płaszczyzny B'C'D'
26 lut 16:28
qaz: podbitka
26 lut 18:55
wmboczek: przekrój jest równoległobokiem 3
√2 i 4
√2
przekątne dzielą się na połowę
tgAC' jest taki sam jak tg kąta z przecięcia przekątnych (na wys 3,5) co dowodzi a)
b) z tw cosinusów w równoleg. mamy sinα=
√3/2 i stad pole 12
√3
c) tg=7/5 i dalej łatwe
d) myślę dalej
26 lut 19:10
wmboczek: d)V mniejszego (120−36)/2 = 42
26 lut 19:13