Na okręgu
ciezko: Na okręgu o promieniu 6 cm opisano trójkąt równoramienny o kącie między ramionami 150o. Oblicz
długość podstawy tego trójkąta.
26 lut 15:44
XT:

AB=2a
1) Jeśli potrafisz obliczyć tg(7.5
o) to tak:
W ΔPDB:
Jeśli nie to pisz.
26 lut 17:16
ciezko: Niestety nie potrafię
1 mar 19:05
5-latek: zmany tg45 i 30 stopni wiec tg15=tg(45−30)
Znakac tg 15 ze wzoru polowkowego wyliczymy tg7,5 stopnia
1 mar 19:21
Mila:
Długo nie odpowadałeś, wyrzuciłam kartkę z rozwiązaniem, nie pisałam bo sporo było pisania, a
uczniowie często tracą zainteresowanie.
Teraz poczekaj , to po kolacji rozwiążę, jeśli nie umiesz skorzystać z podpowiedzi z 19:21.
1 mar 19:26
prosta: | 1 | | 1 | |
| (2a+2b)r= |
| b2sin150o − porównanie wzorów na pole |
| 2 | | 2 | |
(2a)
2=b
2+b
2−2b
2cos150
o −tw. cosinusów
| | 1 | |
12a+12b= |
| b2 i 4a2=2b2+b2√3 |
| | 4 | |
4a
2=b
2(2+
√3)
2a=b
√2+√3
12a=6b
√2+√3
b=24
√2+√3+48 ⇒ 2a=(24
√2+√3+48)
√2+√3
2a=24(
√2+√3+2)
√2+√3
myślę, że jakoś tak mogłoby być
1 mar 19:28
prosta: nie jest to bezbłędne rozwiązanie

.. z tangensem dużo prostsze
1 mar 19:55
Mila:
?
Jakoś autor nic nie pisze, to znaczy wszystko jasne?
1 mar 20:16
justyna: | | sinα | |
Cześć! Mam problem z tym samym zadaniem  jestem w momencie tg7,5 o= |
| i nie wiem |
| | 1+cosα | |
co dalej
2 mar 15:40
Mila:
Justyna sposób proste analizowałaś?
Napisać rozwiązanie?
2 mar 15:42
justyna: Liczyłam według "5−latek"... wydaje mi się łatwiejszy
2 mar 15:45
Mila:
W ΔCPE:
|PC|*sin(75)=6
sin(75)=sin(45+30)=sin(45)*cos(30)+sin(30)*cos(45)=
=================
| | 24 | | 24 | | √6−√2 | |
|PC|= |
| = |
| * |
| |
| | √6+√2 | | √6+√2 | | √6−√2 | |
|PC|=6*(
√6−
√2)
|CD|=6
√6−6
√2+6
W ΔCDB:
a=|CD|*tg(75)
| | sin(75) | |
a=(6√6−6√2+6)* |
| |
| | cos(75) | |
| | √6−√2 | |
cos(75)=cos(45+30)=cos(45)*cos(30)−sin(45)*sin(30)= |
| |
| | 4 | |
| | √6+√2 | |
a=(6√6−6√2+6)* |
| |
| | √6−√2 | |
| | (√6+√2)2 | |
2a=12*(√6−√2+1)* |
| |
| | 4 | |
2a=12*(
√6−
√2+1)*(2+
√3)
2a=12*(2+
√2+
√3+
√6
Jeśli zgadza się z odpowiedzia to dobrze, jesli nie, to przelicz sama, albo napisz wynik, to
sprawdzę moje rachunki.
2 mar 16:07
justyna: Zgadza się

dziękuję
2 mar 16:10
Mila:
2 mar 16:21