Całki
Klaudia: Oblicz całkę ∫sin2(x/2)
26 lut 14:59
pigor: ..., np. tak
∫sin
212x dx=
12 ∫ 2sin
212x dx=
12 ∫(1−cosx)dx= ... pestka .
26 lut 15:09
J:
| | x | |
podstawienie: |
| = t ⇔ dx = 2dt prowadzi do całki: 2∫sin2tdt |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
ostatnia całka ( ze wzoru ) = − |
| sintcost + |
| ∫dt + C |
| | 2 | | 2 | |
można policzyć całkę: ∫sin
2tdt całkując dwukrotnie przez części
26 lut 15:13
J:
zrób sposobem
pigora ... zdecydowanie prostsza
26 lut 15:20
Mariusz: J całkować przez części wystarczy tylko raz
Po scałkowaniu przez części trzeba z jedynki trygonometrycznej skorzystać
To twój sposób jest prostszy zwłaszcza jeżeli będziemy mieć większą potęgę
6 mar 22:17